Välkommen till Valutareservens Blogg!
Hem>>
Goldbar
Riksbanken sänkte räntan till rekordlåga nivåer. De kommersiella bankerna förutsattes följa efter men tji fick både riksbankschef och finansminister. De giriga bankerna ser istället en möjlighet att öka sina marginaler. Och det kanske kan behövas nu under århundradets finansiella kris där bankerna inte bara drabbas hårt utan också är skyldiga. Girigheten på bekostnad av låntagarna kommer sannolikt straffa sig i längden. Inte minst finansminister Borg lär stillatigande följa utvecklingen utan åtgärder i fall dem - som han uttryckte det - fortsätter nalla i godisburken.

Nobeldag och prisutdelning i Stockholms koncerthus. Priset i ekonomi gick till Paul Krugman, Princeton University, USA "för sin analys av handelsmönster och lokalisering av ekonomisk aktivitet". Han har utarbetat en ny utrikeshandelsteori som skiljer sig från traditionell teori genom att understryka betydelsen av imperfekt konkurrens och stordriftsfördelar. För snart 30 år sedan presenterade Krugman sin teori för utrikeshandel som utgick från att många varor och tjänster produceras billigare i långa serier. Samtidigt frågar konsumenterna efter ett varierat utbud av varor. Resultatet blir att småskalig produktion för en lokal marknad ersätts av en storskalig produktion för en global marknad där företag med snarlika produkter konkurrerar med varandra.

Penser pessimistisk. Finansmannen Erik Penser är lagom optimistisk om framtiden. Han anser att det vi upplever nu bara är början på en mycket lång ekonomisk kris. Själv gick han ur aktiemarknaden för drygt ett år sedan och förutspådde den pågående krisen med en kuslig exakthet. Han ger inte mycket för de interventioner som dagens s-regering gör för att begränsa den negativa utvecklingen. Tvärtom kommer inblandningen att förvärra situationen, hävdar hans övertygelse är att vi måste spara oss ur krisen.

Dyraste hotellrummet i Moskva. En undersökning som avser tredje kvartalet i år visar att genomsnittspriset på ett hotellrum i Moskva i Ryssland är 2453 kronor. Det är en ökning med två procent jämfört med kvartalet innan. Som nummer två hamnar Monte Carlo där det kostar i snitt 2244 kronor att övernatta. I Stockholm är det reapriser i jämförelse. En natt på genomsnittshotellet kostar 1212 kronor.
Slutsatsen i undersökningen är att hotellpriserna globalt är på väg nedåt. Något annat är väl inte att vänta under pågående finansiell härdsmälta.

/Redaktionen
©valutareserven.se 2023