Välkommen till Valutareservens Blogg!
Hem>>
Goldbar
Kronan på bottennivå.  Riksbankens räntesänkning tidigare i veckan har skjutsat den svenska kronan till nya bottennivåer. Dollar har inte varit så dyr på sex år när den noterades till 8.42 SEK under dagen. Och för en Euro fick man under dagen betala 10.76 SEK. Det råder ingen tvekan om att det är den pågående ekonomiska krisen som skickat kronan och andra mindre valutor ner i källaren. Att dollarn kommer att stabilisera sig på dagen höga nivåer är det flesta experter eniga om medan Euron sakta kommer att sjunka tillbaka till nivåer runt 9.50 sek.

Nya räntesäkningar från Nordea. Nordea sänker räntorna för bolån med mellan 0.15 och 0.40 procentenheter. Det är resultatet av Riksbankens sänkning av reporäntan tidigare i veckan. Den tvååriga räntan sattes till 2,94%, treårsräntan blir 2,40 medan femårsräntan förblir oförändrad. Handelsbanken och Skandiabanken aviserar också sänkningar. Handelsbanken sänker mest. Tre-månadersräntan sänktes med 0,7 procentenheter.

Olagliga Akeliuslån. Med höga inlåningsräntor lockar Akelius Spar allt fler att öppna konton och spara sina surt förvärvade slantar i inlåningsföretaget. Vad som inte framkommit är att spararna inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Med andra ord kan företagets kunder förlora alla sina sparpengar.

Bensinbolag startar bank. EOKQ8 har fått finansinspektionens tillstånd att starta bankverksamhet. Enligt oljebolaget är syftet att stärka kortkonceptet med VISA-kort för de över en miljon medlemmarna.

/Redaktionen
valutareserven.se 2023